Intervju
Postavljeno: 28.09.2012

Nikolić: Prvo evro-košarka, pa Evrokup u Kragujevcu

Za protekle četiri godine ovo je najveći potencijal Radničkog. Mene ovoga puta naročito raduje da se to ne odnosi samo na igrački pogon, već na Klub u celini, smatra Miroslav Muta Nikolić Podeli ovaj članak sa:

U predvečerje jadranske premijere u Kragujevcu, šef stručnog štaba Radničkog Miroslav Muta Nikolić, uz angažovanje najbližih saradnika, održao je poslednji treninga pred okršaj Radničkog sa Olimpijom.

Nakon što je ispratio svoje pulene na predah, zadovoljan zalaganjem svakog pojedinca dan pre početka takmičenja, Nikolić ulazi u analizu postignutog u proteklih mesec dana. Za posetioce klupskog sajta pravi osvrt na minuli pripremni period, poredeći ga sa tri sezone unazad, koliko je na kormilu kragujevačke ekipe.

Nikolić: Moglo bi da se kaže da su ove pripreme najbolje protekle od svih do sada. Prošle sezone smo izgubili ritam u radu okasnelim dolascima i povredama, a imali smo i dva neuspešna angažmana. Sve je to učinilo da izgubimo koncepciju i korak za ostvarenje cilja. Ipak, i prošla sezona je bila bolja od prethodne. Sada smo psiho-fizički i taktički u prednosti, primetno je da imamo zreliju ekipu i, iako sam nestrpljiv da se nađemo među šest najboljih, verujem da dolazi vreme za to. Ne bih ništa da predviđam jer ćemo videti kojim tokom će ići sezona, da li će biti pehova ili ne. Ove godine smo već mesec dana u kompletnom sastavu, odigrali smo dosta pripremnih utakmica. Nije bitan broj rivala sa kojima smo igrali, niti to što smo ostvarili 10:1, već to da smo intenzivno radili na uigravanju. Obrazac kako treba da igramo je bio duel sa bugarskim kvalifikantom za Evroligu koga smo porazili u završnici priprema.

O kvalitetu u igri kojim bi da nametne svoju ekipu košarkaškim sladokuscima u zemlji i regionu, Nikolić kaže:

Nikolić: Igračima je sasvim jasna filozofija igre koju želim u novoj sezoni. Osnova je u jakoj odbrani i brzim kontra-napadima, raznovrsnim sistemima u napadu i odbrani koji će, nadam se, biti dopadljivi, pre svega, kragujevačkoj publici. Kvalitet ove ekipe vidim i u većem broja aduta koje ćemo imati na parketu, za razliku od baziranja na Sajmonu prošle sezone. Imaćemo više igrača, svi će dobiti šansu i siguran sam da će je koristiti. Znam šta mogu da očekujem od svakog igrača na raspolaganju, gajićemo timsku igru, a moguće je da će neko da "iskoči" svojim učinkom - meni tako nešto ne može da smeta. Imaću "problem" da sastavim svaku petorku jer je u Radničkom danas veliki broj sjajnih pojedinaca. Zato će nam "klupa" biti jača nego ikada, a na svima nama zajedno je da ponudimo kvalitet koji moji Šumadinci vole - energičnu košarku. Za protekle četiri godine ovo je najveći potencijal Radničkog. Mene ovoga puta naročito raduje da se to ne odnosi samo na igrački pogon, već na Klub u celini.

Konkurencija na Jadranu je takođe uznapredovala u odnosu na prošlogodišnju. Povlačenjem Makabija, prvo mesto nikome nije "rezervisano", ni jedan tim nije autsajder, sva su pitanja otvorena za konačan poredak u martu dogodine.

Nikolić: Kao što smo mi ojačali, interesantniji smo i konkurentima i publici, tako su se i sve ostale ekipe pojačale. Nema slabih protivnika, to nije ni novajlija MZT koga će bodriti 7.000 ljudi, a pridružio im se i "naš" Bakić, što dovoljno govori о kvalitetu. Teško će bilo ko odneti bodove iz Skoplja, na primer. Da ne navodim Cedevitu, Cibonu, Olimpiju, Partizan, Zvezdu, Budućnost... - svi su uložili puno novca, veliki je ulog za prva dva mesta koja vode u Evroligu i treće za kvalifikacije. Biće to interesantna sezona, slede previranja u kojima će nijanse odlučivati. Jedan od zadataka nam je da na svom terenu bitno popravimo igru u odnosu na prošlu sezonu. Ne smemo da ponovimo onih sedam poraza, jako teško su mi pali, kao i svakom igraču, kao i svakome ko je bio na tribini. Naša publika voli da se pobeđuje kući, da se igra ratoborno, a moj je zadatak da na to stalno podsećam igrače. Videćemo koliko ću biti uspešan. Nećemo da potcenimo, ali ni precenimo ni jednu ekipu protiv koje ćemo igrati ove sezone. Radnički će igrati ravnopravno sa svim protivnicima iz ABA lige, podređene uloge neće biti.

Nikolićevo ime, tim koji je oformio, kragujevački sport u celini, privukli su sponzore u većem broju nego pre godinu dana. I ulaganje u klub je nikad ozbiljnija priča, zaključno sa današnjim danom kada je objavljeno generalno sponzorstvo kompanije Fijat. Radnički je i tržišno pobudio veću pažnju, što Nikolić doživljava kao dodatnu odgovornost.

Nikolić: Ovaj Klub krasi pošten odnos prema svim poslovnim partnerima, kao i prema javnosti, baš kao što je to odlika uzajamnih odnosa svih koji ovde rade. U takav ambijent se uklopio i počasni predsednik Dinkić, odnosno gradonačelnik Stevanović koji nisu zloupotrebili Radnički u predizborne svrhe, a ne sumnjam da je bilo skeptičnih. Upravo je ugovor sa Fijatom i svim ostalim članovima našeg sponzorskog pula najbolja potvrda čistih, sportskih namera i dugoročnih planova. Ovaj klub je učinjen stabilnim, a sada ćemo da se posvetimo rezultatima koji su moja odgovornost. Ponoviću ovom prilikom: sem ovog regionalnog takmičenja, Radnički vrlo brzo pokreće sopstvenu školu košarke, Grad i Republika učiniće od naredne godine ostvarljivim projekat nove sportske hale za desetak hiljada posetilaca, čime ćemo napraviti boljitak za čitav kragujevački sport. Ovoga leta gotovo da su se složile sve kockice u šumadijskom mozaiku, pa sam uveren da ćemo sve vreme imati pozitivan ambijent za rad, a otuda, uz dobro zdravlje svih naših igrača, mogu samo dobri rezultati da se izrode.

Iako su dve televizije (Arena i RTS) najavile direktan prenos iz hale Jezero sutra od 17 časova, za utakmicu Radnički-Olimpija vlada veliko interesovanje. Sem tri organizovane grupacije, najveće - Crveni đavoli, i sve masovnijih po imenu Kabasti i Huk sa zapada, formirana je već ustaljena publika koja ispunjava gotovo dve trećine hale, na čemo mogu da pozavide mnogi konkurenti.

Nikolić: To su sve naši navijači, neko se više razume, neko manje, ali svi su verni bojama Radničkog, njihova odanost nas čini ponosim. Sve zajedno ih pozivam da u što većem broju dolaze - i to redovno, da svi zajedno ove sezone napravimo dobar rezultat. Želim da igramo prepoznatljivu, energičnu, evropsku košarku - jedino takva može doneti ciljani Evrokup u Kragujevac. Pozivam sve pristalice da, uz poštovanje gostujućih ekipa, navijaju za naš Radnički, da odavde odlazi ona čuvena slika o užarenom ambijentu iz šumadijskog bastiona - Jezera.

Foto: arhiva KK Radnički/autor Duško Đorđević


PRESS

JEDNIM SRCEM ZA NAŠ RADNIČKI!

SUBOTA 29. SEPTEMBAR OD 17 ČASOVA
RADNIČKI-OLIMPIJA


APEL KK RADNIČKI:
 Pomozimo sestrama Jeleni i Ani