Press
Postavljeno: 10.06.2014

Marinović: Pobedio sam sam sebe

izvor: mozzartsport.com Podeli ovaj članak sa:

Marko Marinović je u kragujevačkom Radničkom odigrao najbolju sezonu u karijeri. Obarao je rekorde i vukao napred tim koji je zbog velikih finansijskih problema stalno bio na „staklenim nogama“. Sjajni Čačanin i nekadašnji reprezentativac nam je u intervjuu objasnio kako je u 31. godini pronalazio motiv i snagu da nadmaši partije koje je svojevremeno pružao u Borcu, FMP-u, Crvenoj zvezdi, Valensiji…


On je majstor, lopta ga je uvek slušala još od vremena kada je kao pionir i kadet u dresu čačanskog Borca svima „trpao“ po 30-40 poena. Tokom bogate karijere često ga je i previše „vukla“, ali to je igra Marka Marinovića! On je uvek glavni u ekipi, drugačije ne može, a i ne ide. Kada je raspoložen, ne može mu niko ništa. I u zrelim igračkim godinama popularni Malina je u sezoni na izmaku pokazao da je veliki. I u ABA, i u Superligi. Od njega je zavisila i zavisi igra kragujevačkog Radničkog, a trener Miroslav Muta Nikolić dao mu je potpuno odrešene ruke, a često ga čuvari jure i „prebijaju“ svih 40 minuta.

Ipak, nema mnogo onih koji mogu da se prse kako su ga zaustavili. Onako usput, Marinović se nedavno upisao u istoriju Jadranske lige po rekordnom broju asistencija na jednoj utakmici – čak 18!

"Zaista smatram da je to samo delom moja zasluga! Drugim delom je zasluga mojih saigrača, a trećim trenera Mute Nikolića i stručnog štaba, jer su imali poverenja u mene. Pazite, igra Radničkog je takva da se uglavnom zasniva na pik-en-rolu, što znači da akcije uglavnom idu preko mene. Moj zadatak je bio da razigravam ekipu i ja sam to radio. Vrlo prosto", konstatuje iskusni Čačanin.

Kako u zrelim igračkim godinama prolaziš kroz sve probleme i tolike utakmice?

"S obzirom na to da smo do sada odigrali preko 50 utakmica, sezona je bila duga i naporna. Čeka nas još plej-of. Pokušavao sam, koliko je bilo moguće da ne mislim o situaciji u kojoj se klub trenutno nalazi, ali sigurno je da su svi ti faktori uticali na svest i stanje ekipe. Bitno je da smo uspeli da dođemo do kraja Superlige. Sada nam predstoji najvažnije, a to je borba za što bolji plasman."

Da li ti je naporno da i dalje treniraš punom snagom, jer je poznato da si vrhunski profesionalac? Kako pronalaziš nove motive?

"Naravno da jeste... Svaka sezona je teška, ali izdvojio bih prethodne dve, jer sam imao vrlo važnu ulogu u ekipi i maltene svaku utakmicu igrao po 40 minuta! Smatram da sam fizički pobedio sebe i svoje godine. Profesionalac sam i tako se odnosim prema svemu u životu, ne samo prema košarci. Uz to, vrlo sam uporan. Pokušavam da imam što više treninga, odigram mnogo utakmica, da budem u formi i da, koliko je moguće, sprečim bilo kakvu povredu. Borbenost mi je karakterna osobina, tako da motiva ne manjka. To je ono što me i dalje goni da se dokazujem i nadigravam protivnike, iako imam 31godinu, što u ovoj profesiji nije malo."

Kako doživljavaš ovu sezonu punu turbulencija za Radnički?

"Tvrdim, u stvari znam, da smo napravili veliki uspeh. Poredeći prethodnu sezonu – u kojoj je Radničkom za dlaku izmakla Evroliga – sa ovom, neko bi rekao da smo mnogo slabije igrali. Ne slažem se! U ovom sastavu tima, sa svim finansijskim poteškoćama i drugim problemima sa kojima se klub suočava, mogli smo da imamo koju pobedu više u Jadranskoj ligi, ali u Evrokupu smo odlično predstavili našu zemlju, s obzirom na to da nas je jedna pobeda delila od toga da napravimo i korak dalje. Eto, preostalo je da se odigra još završnica naše lige, možda najbitnija od svih. Do sada smo igrali onako kako smo planirali."

Koliko je teško u aktuelnoj situaciji motivisati tim?

"Imamo mnogo prvotimaca koji prvi put u karijeri igraju Jadransku ligu, a kamoli Evrokup, tako da je to samo po sebi bio ogroman motiv. Međutim, kada je finansijska situacija loša, a primanja su neredovna, teže se stvari drže pod kontrolom. Drago mi je da smo, kroz sve te uspone i padove, uspeli da istrajemo i odigramo sezonu do kraja."

Da li vam je neko pomogao, kao Beograd Zvezdi i Partizanu, ili je Radnički prepušten sam sebi?

To je pitanje za ljude iz uprave. "Zaista ne znam, pa zato ne bih da govorim bez pokrića. Ono što znam je da je budžet smanjen u odnosu na prošlu godinu i da primanja nisu redovna."

Ove sezone si ubedljivo najbolji igrač Radničkog i od tebe sve zavisi?

"Igram na takvoj poziciji. Kod nas se neguje takav stil košarke da kroz moje ruke prođe mnogo lopti. Imao sam dobrih i loših rola, ali košarka je timski sport i sve je zajednička zasluga. Ne mislim da sam bio ubedljivo najbolji igrač Radničkog, ali je činjenica da mi je ovo jedna od boljih, možda najbolja sezona u seniorskoj karijeri. Zahvalio bih treneru Muti Nikoliću i stručnom štabu na ukazanom poverenju, nadam se da sam odgovorio na pravi način. Davao sam maksimum na svakoj utakmici, a da li je to bilo bilo dovoljno, proceniće sami na kraju sezone."

Da li si zadovoljan rezultatima?

"Pomenuo sam već da mislim da smo mogli bolje i više u Jadranskoj ligi. Rezultatima u Evrokupu sam prezadovoljan!"

Kako komentarišeš odluku da se i posle vanrednog stanja liga završi i da se igra svaki drugi dan?

"Mi smo svi profesionalci, sve vreme smo trenirali i očekivali nastavak lige. Eto, malo mi je krivo što je sezona takoreći prolongirana, ali situacija u zemlji je toliko teška... Izdržaćemo još plej-of. Mislim da će najviše izgubiti mlada i seniorska selekcija, jer neće imati vremena za odmor, ali šta je tu je... Odluka je takva i mora se poštovati!"

Pretpostavljam da jedva čekaš da se sve završi, da odeš na jezero i odmoriš mozak na pecanju?

"To je prvo na tapetu! Tradicionalno, odmor započinjem na jezeru Međuvršje. Čim odigram poslednju utakmicu otići ću sa porodicom i društvom na „moje“ jezero da odmorim mozak. Prvih desetak dana provešću tamo, potreban mi je taj mir koji čovek može da nađe samo u prirodi. Jedva čekam!"

SVAKA ULOGA JE DOBRA

Da li ti više prija kada, kao u Valensiji, ne zavisi sve od tebe, ili kada je lopta stalno u tvojim rukama?

"Sezona koju sam proveo u Valensiji takođe je jedna od mojih uspešnijih, iako je igra bila drugačija i moja minutaža manja. Ali pokazao sam da za tih petnaestak minuta mogu da uradim mnogo i pomogao sam ekipi Valensije da te sezone osvoji ULEB kup. Odgovarala mi je ta uloga, gde smo kod trenera Nevena Spahije koncipirali igru tako da je svako znao svoju ulogu i davao doprinos. S druge strane, prija mi i uloga u Radničkom, jer volim da se nadigravam i kontrolišem ritam. Volim brzu košarku, atraktivnu i lepu za oko. Obe sezone su mi ostale u sećanju kao odlićne, pa ne mogu da odlučim kakva igra mi više odgovara."

DA U SRBIJI IMA PARA…

Kakvi su ti planovi za leto i sledeću sezonu?

"Prvo sledi odmor, punjenje baterija, jer je sezona bila iscrpljujuća. Što se tiče planova za sledeću takmičarsku godinu, rano je da se o tome govori. Nadam se da ću naći dobru ekipu. Nije isključen ni ostanak u Radničkom, moja porodica i ja se ovde osećamo odlično, blizu smo našeg Čačka... Problem je što svi srpski klubovi kubure sa finansijama, a kada bi se to rešilo ne bih nikada napuštao našu zemlju!"

UTORAK 10. JUN (20 ČASOVA)
SUPERLIGA, POLUFINALE PLEJ-OFA: RADNIČKI-PARTIZAN
JEDNIM SRCEM ZA NAŠ RADNIČKI!


GALERIJA

PRESS

VIDEO

VIDEO: PROMOTIVNI SPOT KK RADNIČKI 

APELI KK RADNIČKI: