ŽKK Radnički

Košarkašice Radničkog i u sezoni 2012/2013 igraju u najvišem domaćem takmičarskom rangu, Prvoj ženskoj ligi Srbije. To je četvrta uzastopna sezona u eliti srpske ženske košarke.

Ovosezonski rivali su: JAGODINA 2001 Jagodina, SRBOBRAN REAHEM Srbobran, STARA PAZOVA Stara Pazova, STUDENT Niš, ŠABAC Šabac, RADNIČKI Kragujevac, PROLETER Zrenjanin, ČELAREVO Čelarevo, BEOČIN Beočin, CRVENA ZVEZDA Beograd, VRBAS MEDELA Vrbas, ŠUMADIJA Kragujevac.

Premijernu utakmicu nove sezone košarkašice Radničkog igraju na domaćem terenu, u hali Park, u nedelju 7. oktobra od 18 časova, a gost će biti zrenjaninski Proleter.

ISTORIJAT

Odlukom Skupštine Košarkaškog kluba Radnički, uz saglasnost Sportskog društva, 1967. godine formiran je Ženski klub. Za prvog predsednika izabran je profesor Stevan Žilović, a prvi trener bio je Jovan Antić, poznatiji kao Jova Piroćanac, koji je izvršio prvu selekciju. Te prve godine takmičenja klub je u Srpskoj ligi-Jug zauzeo poslednje mesto.

Tek 1971. godine, počelo se sa ozbiljnim radom, kada je trener bio Vlastimir Kovačević-Batica i kada su formirane pionirske škole u Osnovnim školama "Svetozar Marković" i "Radoje Domanović". Do razdvajanja muškog i ženskog kluba dolazi 1986. godine.

ŽKK Radnički je pet puta bio u najvišem rangu takmičenja. U Prvoj Saveznoj ligi SFRJ igrao je u sezonama: 1975/1976; 1977/1978; 1980/1981 i 1986/1987 (treneri Rajko Levajac i Vlastimir Kovačević), i u Prvoj A ligi SRJ 1999/2000.

Najpoznatija igračica bila je Vesna Despotović, koja je dres Jugoslavije oblačila 90 puta u svim selekcijama i koja je u 22 godine dugoj karijeri postigla 21.240 koševa. Prvi je sportista Kragujevca koji je osvojio olimpijsku medalju, i to bronzanu u Moskvi 1980. godine. Vlasnik je i medalja sa Balkanskog i Evropskog prvenstva.

Pored Vesne Despotović, u državnoj reprezentaciji su sa uspehom i ponosom igrale Snežana Pavlović, Mirjana Jovanović, Gordana Bogojević i Snežana Božinović.


GALERIJA


PRVA ŽENSKA LIGA SRBIJE (tabela, raspored, klubovi, službena lica, statistika)